Zwarte ramen zijn dé trend van het moment. Of je nu gaat voor een landelijke, moderne of industriële look voor je woning, zwarte ramen passen bij verschillende woonstijlen. Benieuwd naar de eigenschappen, aandachtspunten en mogelijkheden? Of ben je gewoon op zoek naar leuke inspiratievoorbeelden? Je vind het in dit artikel.

Geschikt voor elke bouwstijl

Zwarte ramen zijn ideaal om jouw woning een stijlvolle en tegelijkertijd stoere look te geven, ongeacht de bouwstijl. Zo sluiten ze perfect aan bij de industriële woonstijl die tegenwoordig erg populair is. Ook bij een moderne baksteen of bij gevels in beton zijn zwarte ramen een geslaagde keuze. Wil je het stoere karakter van je woning extra in de verf zetten? Kies dan voor een matte afwerking van de zwarte kozijnen in combinatie met grote glaspartijen.

Zwarte ramen bij een landelijke stijl? Ook dat is perfect mogelijk. Een mooi voorbeeld zijn de pastorijwoningen. Daarbij staan zachte kleuren, zowel voor de gevel als het buitenschrijnwerk, normaal centraal. Kiezen voor zwarte kozijnen daarentegen is de manier om je woning een stoere en moderne touch te geven terwijl het geheel er toch elegant en stijlvol blijft uitzien.

Ook bij klassieke woningen kunnen zwarte kozijnen voor een vleugje moderniteit zorgen. Kiezen voor kozijnen in een zwarte kleur is bovendien de perfecte manier om contrast te creëren. Zo steken ze bijvoorbeeld mooi af tegen een rode bakstenen gevel of witte gevel in crepi.

Mogelijke materialen voor zwarte ramen.

Het maakt niet uit welk materiaal je kiest, zwarte ramen kunnen zowel uitgevoerd worden in hout, aluminium als pvc.

1. Zwarte houten ramen

Hou je van een natuurlijk en warme uitstraling, dan spreken houten ramen je zonder twijfel aan. Houten ramen kunnen worden uitgevoerd in verschillende houtsoorten zoals meranti, eik of merbau. De houtsoort bepaalt voor een groot deel de basiskleur van je ramen. Door ze te vernissen kan je ze wel enkele tinten donkerder of lichter maken. Volledig zwarte houten ramen kan je bekomen door ze zwart te schilderen of zwart te laten lakken.

2. Zwarte aluminium ramen

Aluminium is een licht maar toch erg sterk materiaal. De grote draagkracht zorgt ervoor dat grote glaspartijen en slanke profielen mogelijk zijn. Aluminium ramen zijn mogelijk in alle RAL-kleuren, ook verschillende zwarttinten, zowel mat als glanzend. Bovendien is er ook een uitgebreide keuze in structuurlak waardoor je een korrelig oppervlak krijgt.

Steellook ramen in aluminium

Stalen ramen zien er prachtig uit maar zijn erg duur. De perfecte oplossing zijn steellook ramen. Deze hebben de look van staal maar zijn gemaakt uit aluminium. Doordat aluminium extra sterk is en niet vervormt, kunnen ultrafijne profielen (die erg kenmerkend zijn voor stalen ramen) vervaardigd worden.

3. Zwarte pvc ramen

Ramen in pvc zijn beschikbaar in de meest uiteenlopende kleuren en stijlen. Het kleuren van pvc ramen kan op verschillende manieren gebeuren:

Coating: hierbij worden de pvc ramen voorzien van een hoogwaardige gekleurde laag. De coatinglaag geeft het raam een korrelige en matte satijnlook waardoor de plastic, blinkende look van de kunststof verdwijnt.

Folie: hierbij krijgen de pvc ramen en UV-bestendige toplaag. je kan daarbij kiezen voor een gladde folie of folie met structuur.

Gekleurd in de massa: bij deze techniek wordt het volledige raam gekleurd, niet enkel de toplaag. Het voordeel daarvan is dat krassen minder zichtbaar zijn. Bij pvc ramen gekleurd in de massa is de kleurkeuze meestal wel beperkt tot licht kleuren. Pvc ramen in zwart kunnen dus enkel via een coating of folie.