Je gevel isoleren zorgt ervoor dat het in de winter in je woning minder koud is en in de zomer minder warm. Hierdoor moet je minder verwarmen waardoor je energie zal besparen. Je kan je gevel isoleren langs binnen, buiten of via de spouwmuur. Lees hier per situatie welke isolatiemethode de interessantste is en ontdek de prijzen ervan.

A) Ik wil een nieuwe gevelbekleding en isolatie

Wanneer je je gevelbekleding wenst te vernieuwen, is het ideaal om van deze werken gebruik te maken en meteen isolatie te plaatsen. Afhankelijk van de situatie zal je huidige gevel behouden kunnen blijven. Er wordt dan isolatie tegen de bestaande gevel geplaatst die vervolgens afgewerkt wordt. De meest voorkomende afwerkingsmethodes zijn crepi of spuitkurk maar ook steenstrips en hout zijn hier perfect bij mogelijk. De meeste gevelbekledingen kunnen direct op de isolatieplaten geplaatst worden en genieten zelf ook van goede isolerende waarden.

De gevel isoleren langs buiten is de meest efficiënte isolatiemethode omdat je woning dan gehuld is in een isolerende schil en je zo geen last hebt van koudebruggen. De andere methodes worden eerder toegepast wanneer isoleren langs de buitengevel niet mogelijk is en de gevelbekleding behouden moet blijven

gevel isoleren gevelbekleding

B) Ik wil mijn gevel behouden maar wel de muur isoleren

Als je je gevelbekleding wilt behouden zal je de gevel niet langs buiten isoleren, maar langs binnen of via de spouw. De buitenmuur langs binnen isoleren gebeurt meestal met een voorzetwand of met geïsoleerde gipsplaten.

Voorzetwand: Hier wordt een houten of metalen rooster tegen de draagmuur geplaatst. Er ontstaat zo een vrije ruimte tussen de oude muur en de voorzetwand. Deze ruimte wordt met isolatie opgevuld. De rooster wordt met gips- of spaanplaten afgewerkt die vervolgens beschilderd of behangen kunnen worden.

Gipsplaten met isolatie: Dit is een snelle en efficiënte isolatiemethode. Er worden gips- of spaanplaten, die reeds voorzien zijn van een laag isolatie, rechtstreeks op de muur aangebracht. Deze platen zijn net als bij een voorzetwand direct schilder – en behangklaar.

Let bij het isoleren langs binnen steeds op dat je een dampscherm gebruikt tussen het isolatiemateriaal en de afwerkingslaag. Dit is belangrijk om te voorkomen dat het vocht gaat condenseren tegen de koude kant van de muur. Dit heet een koudebrug.

Hou er wel rekening mee dat je met deze isolatiemethode ruimte in je kamer zal verliezen. Je zal voor deze methode kiezen wanneer je je gevelbekleding wenst te behouden en je geen spouwmuur hebt. Indien je wel een spouwmuur hebt, kies je beter voor spouwmuurisolatie omdat er dan binnen geen plaats verloren gaat.

gevel isoleren binnenmuur isoleren

C) Ik wil mijn gevel behouden & binnen geen plaats verliezen

Wanneer je je huidige gevelbekleding onaangetast wilt laten en je binnen geen ruimte wilt verliezen, is er nog een oplossing om je buitenmuur te isoleren: via de spouwmuur.

Je moet natuurlijk wel eerst zeker zijn dat jouw woning een spouwmuur heeft die nog niet geïsoleerd is. Een spouw is de open ruimte tussen je binnen- en buitenmuur. Dit komt vooral voor in huizen gebouwd tussen de jaren 20 en 90. Om na te gaan of jouw woning een spouwmuur heeft kan je gratis een endoscopisch onderzoek laten uitvoeren. Dit kan je vrijblijvend hier aanvragen.

Hoe spouwmuur isoleren: Om je spouwmuur na te isoleren worden er kleine gaatjes in de voegen gemaakt waar de isolatie doorheen wordt gespoten en zo de open spouw vult. Na de isolatie worden deze gaatjes weer dichtgemaakt en opnieuw gevoegd. Je spouwmuur isoleren is een zeer interessante isolatiemethode omdat je gevel zijn originele staat behoudt en je binnen geen plaats verliest. Je zit dus niet in de werken en dit type van buitenmuur isolatie kan op één dag gebeuren.

Isolatiemateriaal: Voor de spouwmuur te isoleren worden er doorgaans andere isolatiematerialen gebruikt dan bij andere isolatiewerken. De isolatie moet namelijk door de gevelbekleding gespoten worden. Daarom wordt er hier gebruik gemaakt van glaswol, steenwol, EPS parels of isolatieschuim. Glaswol wordt vaak gebruikt bij dakisolatie in de vorm van isolatierollen. Bij spouwmuurisolatie worden vlokken van glaswol gebruikt.

gevel isoleren spouwmuur

Bron:www.tipsentricks.be